Englezii iubesc acest sport și vin chiar și la astfel de partide de „cartier”
Condiții mai bune ca în Liga a II-a de la noi
„That was a fucking foul, mate!”, țipă un bărbat cu un fular alb-albastru înfășurat în jurul gâtului. E fan al lui Wingate&Finchley, echipă din Liga a VIII-a din Anglia.
Pentru a înțelege ce înseamnă fotbalul pentru englezi nu trebuie să plătești 80 de lire pe un bilet la un meci al lui Chelsea. Din contră. Indicat e să uiți, pentru moment, de strălucirea marilor cluburi și să te uiți la baza piramidei în țara care a inventat fotbalul. ProSport a ales să deschidă săptămâna returului dintre Chelsea și Steaua cu un reportaj de la un meci din ultima ligă britanică. Pe un stadion de maximum 300 de locuri din nordul Londrei acolo unde au jucat, pe un teren îngrijit, dar denivelat, Wingate&Finchley și Thurrock.
Locuri pentru presă și tribună oficială Scapi de complicatul metrou londonez și iei la pas străzile șerpuite din Finchley, un cartier mărginaș al capitalei Angliei. Cărămida roșie a caselor îți amintește de filmele de pe Hallmark și încerci să îți imaginezi unde într-un asemenea décor s-ar potrivi și un stadion de fotbal. Auzi un fluier și în câteva sute de metri apare în fața ta și tribuna alb-albastră a stadionului „Harry Abrahams”. Arena nu impresionează prin mărime, dar ar fi decentă pentru orice echipă din Liga a II-a din România. Condițiile din interior sunt însă mult superioare celor existente acum la noi în eșalonul secund. Cea mai mare tribună are puțin peste 200 de locuri, dar acestea sunt împărțite ca pe orice mare arenă europeană. Locuri speciale pentru oficialii gazdelor și ai oaspeților, precum și un sector pentru presă. Asta dacă mass-media înseamnă crainicul stadionului și un bărbat la vreo 30 de ani care își notează fiecare fază importantă a meciului pe un caiet studențesc.
Fotbaliști „subțiri”, dar au mașini de lux Încălzirea fotbaliștilor în Liga a VIII-a din Anglia seamănă cu orele de educație fizică din școala generală. Niciun exercițiu nu e executat așa cum trebuie, iar simplitatea acestora e uimitoare. Un „pasul ștrengarului” mai elaborat. În plus, toată lumea se ține de glume, iar la mijlocul terenului cinci-șase copii se joacă cu o minge galbenă. Cum vremea tipic britanică te face să regreți că nu ai luat mai multe haine pe tine, te uiți în jur în speranța că vei găsi un adăpost sau o băutură caldă. La stadionul din Finchley îți poți cumpăra un pahar zdravăn cu ceai la doar o liră și un hamburger pentru 2,5 lire. Lângă barul stadionului e și parcarea în care fotbaliștii de duminică își lasă mașinile. Audi A4, Range Rover Vogue, Mercedes CLK, Tuareg și BMW M5! Colecție impresionată pentru ultima ligă din Anglia și măcar aici fotbaliștii pot concura cu ai noștri.
Fotbalul chinuit Despre fotbal nu poate fi însă vorbă de vreo comparație. Nici măcar cu Liga a II-a de la noi. În primele 30 de minute doar câteva pase ajung acolo unde trebuie. În tribună însă oamenii comentează meciul cu o pasiune greu de înțeles. Te întrebi cui îi pasă de un asemenea meci: „Eu sunt fan Newcastle, am crescut acolo, dar îmi place să vin să urmăresc astfel de meciuri! E cea mai pură formă a fotbalului”, îți schimbă perspectiva un tip din tribună și, pentru puțin timp, uiți de execuțiile tehnice nereușite ale jucătorilor semi-profesioniști. Mai interesante decât nereușitele fotbaliștilor de la Finchley și Thurrock sunt discuțiile din tribune. E drept, fotbalul e prost, vremea e urâtă, însă cui îi pasă? Duelul acestor băieți arată de ce în Premier League se joacă mereu cu tribunele pline și validează gestul trusturilor media care aruncă miliarde de euro pentru drepturile de televizare. Pentru că ei iubesc, mai întâi, fotbalul din Finchley, cel inestetic, jucat pe un teren denivelat de niște băieți care conduc un M5.
La scorul de 1-0 pentru oaspeți, arbitrul a eliminat cinci jucători de la Wingate & Finchley și astfel arbitrul a pus capăt întâlnirii!
ATMOSFERĂ‚ Au început să vină românii Primul grup de suporteri steliști care a plecat din București a sosit, ieri dimineață, pe aeroportul Luton cu o cursă low-cost. Aproximativ 15 suporteri au captat atenția călătorilor aerogării, când fanii au început să scandeze numele Stelei. Unul dintre suporteri a fost așteptat de rude cu un steag în culorile roșu și albastru (foto).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER